Afinele : insulina vegetala

SFAT ● Fructele de padure protejeaza sanatatea ochilor
Afinele scad nivelul glicemiei in singe, prevenind obezitatea si diabetul zaharat. De asemenea, mentin sanatatea ochilor si previn cancerul.
SFAT ● Fructele de pădure protejează sănătatea ochilor
Afinele scad nivelul glicemiei în sînge, prevenind obezitatea şi diabetul zaharat. De asemenea, menţin sănătatea ochilor şi previn cancerul.

O porţie de afine zilnic! Aceasta este recomandarea nutriţioniştilor pentru persoanele cu risc de diabet, dar şi pentru cele care vor să slăbească. “S-a demonstrat că fructele şi frunzele de afin conţin mirtilină, un pigment care stimulează funcţia pancreatică. De aceea afinele sînt numite insulina vegetală. Aceste fructe au proprietăţi hipoglicemiante, limitînd producţia de insulină. Hormonul numit insulină intervine în procesul de îngrăşare prin stocarea zaharurilor sub formă de grăsimi”, explică prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

PROPRIETĂŢI. Afinele previn atît diareea, cît şi constipaţia. Acest lucru se datorează tani-
nurilor, substanţe cu efect astringent, care reglează tranzitul digestiv. Afinele au proprietăţi bactericide, distrugînd microflora intestinală dăunătoare apărută în enterocolite, în dizenterie. De asemenea, afinele sînt recomandate persoanelor astenice, anemice pentru că reface necesarul de vitamine şi minerale. Afinele conţin vitamina C, vitamine din grupul B, potasiu, calciu, fier. Datorită betacarotenului – 30 micrograme/100 g, afinele stimulează acuitatea vizuală. “Persoanele care au probleme cu vederea nocturnă, cele care lucrează la calculator, care stau în faţa televizorului mult timp, cele care îşi suprasolicită ochii ar trebui să profite de sezonul afinelor. Sînt un adjuvant preţios pentru sănătatea ochilor”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

ANTICANCER. Datorită fibrelor alimentare – 2 g/100 g, afinele sînt indicate în prevenirea cancerului de colon şi de stomac. Proprietăţi anticancerigene sînt conferite de acidul cumaric şi acidul clorogenic, aceştia împiedicînd formarea substanţelor cancerigene în organism.
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să cumpărăm doar afinele care au culori vii, astfel avem siguranţa că sînt proaspete. Fructele trebuie spălate bine, fără a le ţine în apă foarte mult, pentru că atunci substanţele nutritive se dizolvă în apă. Cel mai bine este să le mîncăm crude sau sub formă de suc. Putem să le facem şi dulceaţă, însă prin fierbere se pierde o parte din vitamine.

100 g afine
● Calorii 30 ● Fibre 2 g ● Potasiu 88 mg ● Calciu 12 mg ● Magneziu 16 mg ● Fier 1 mg ● Vitamina C 17 mg ● Vitamina E 1 mg ● Caroten 30 microg ● Acid folic 6 microg

afine am mancat pe saturate in maramures.in perioada 01-07 aug.deci cand urci spre virful PIETROSUL RODNEI nu ai decit afine si zmeura .

. titlul sfideaza realitatea . afinele NU sunt insulina vegetala , ele NU pot inlocui tratamentul cu insulina ci se recomanda sa fie consumate de catre bolnavii de diabet si nu numai . 2 . “aceste fructe sunt hipoglicemiante ,limitand productia de insulina ” d-le prof . dr .daca sunt hipoglicemiante inseamna ca nu limiteaza ci CRESC productia de insulina !!! 3.” stocarea zaharurilor sub forma de grasimi ” e o formulare nefericita ca sa nu zic diletantista , excesul de glucide duce la sinteza de rezerve energetice de urgenta sub forma de glicogen (glicogeneza) si sinteza de lipide(lipogeneza ) care sunt utilizate dupa epuizarea glicogenului (gluconeogeneza )4 . asta e, cat traieste omul invata !.